Ondernemen is niet alleen het werk zelf, maar minstens even belangrijk is het denken over de vorm waarin dat ondernemen wordt gedaan. Kiest u ervoor om als Zelfstandige Zonder Personeel of samen met anderen als ondernemer aan de slag te gaan? Werkt u met personeelsleden? Kiest u dan voor een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (vof) een maatschap, of voor een besloten vennootschap? Een goede keus is belangrijk, al helemaal als u een starter bent.
Werkt u met meerdere personen in een maatschap of vof en wilt u meer juridische bescherming van uw inkomsten, vermogen en aansprakelijkheid? Dan is de overstap naar een BV een overweging. Bent u aan het overwegen om een stap naar een besloten vennootschap te maken? Een goed juridisch en fiscaal advies is een must om later niet met onnodige en/of kostbare rompslomp geconfronteerd te worden. Naast de akte voor een BV, zijn er ook nog veel andere documenten waar u dan aan moet denken om aan te (laten) maken.
Beperken van aansprakelijkheid is geen senicure. Er geldt tegenwoordig strenge anti-misbruikwetgeving, ook als u met een BV werkt. Het zijn van directeur van een BV klinkt mooi maar er zijn juridische rechten en plichten aan verbonden.
Een trend is tegenwoordig het boeien en binden van personeel. Wilt u personeel echt laten meedelen in uw bedrijf en bijvoorbeeld medewerkers mede aandeelhouder maken? Laat u dan voorlichten over de valkuilen. Zit u in een BV en is er een conflict met een mede aandeelhouder, ook dan is goed advies belangrijk.
Voor al het voorgaande geldt, beter eerst advies inwinnen en dan pas afspraken maken. Uw jurist kan u hierbij van advies dienen en helpen bij vormgeving.